Dünyada internet üzerinden gerçekleştirilen
uyuşturucu satışlarının yüzde 90′ından fazlasının gerçekleştirildiği internet sitesi Silk Road adı altında birkaç senedir işlev halindeydi. Sitenin sahibinin kim olduğu ve ne kadar para kazandığı gibi konular hep soru işareti olarak kalmış olsa da, hiçbir internet sitesinin Silk Road hakkında haber yapmamış olması oldukça ilginç bir durumdu.
Bu durum birkaç hafta önce Gawker adlı internet sitesinin editörlerinden Adrien Chen tarafından değiştirildi. Silk Road hakkında bir haber yapan Adrien’in bu haberi Amerikan Hükümeti’nin de dikkatini çekmiş olsa gerek ki Silk Road her ne kadar yalnızca TOR Browser gibi oldukça korunaklı internet tarayıcılar tarafından görüntülenebilmesine rağmen FBI’ın radarına girdi ve aylardır yapılan her işlem kontrol altında tutularak sitenin sahibinin kim olduğu araştırılmaya başlandı.
Bir süredir araştırmalarına ve takibine devam eden FBI, Silk Road’a üye olan bir kullanıcının sitenin veritabanını hack’lemesi ve ardından da sitenin sahibi olan
Ross William Ulbricht’i üye olan herkesin isimlerini yayımlamakla tehdit etmesiyle birlikte harekete geçti. Çünkü bu tehdidin ardından Ross William Ulbricht, kendisini tehdit eden bu kullanıcı öldürtmek için bir kiralık katil tutmaya karar vermişti.
İşlemleri uzun süredir takip eden FBI düzenlediği operasyonla önce Silk Road’u erişime kapattı, ardından da San Francisco’da yaşayan Ulbricht’in evine baskın düzenleyerek kendisini tutukladı. 29 yaşındaki Ulbricht şu anda Silk Road’u işlevsel hale getirmek ve çalışır halde tutmak suçlarından yargılanmak üzere tutuklu durumda.
Silk Road’u yalnızca uyuşturucu satışı gerçekleştirilen bir internet sitesi olarak görmek de oldukça yanlış bir bakış açısı olacaktır. Zira internet sitesi üzerinde sahte paradan uyuşturucuya, kiralık katilden kara para aklamaya kadar sayısız işlem gerçekleştiren ve satış yapan dükkan bulunuyordu. Bu dükkanların sahipleri ise TOR adı verilen tarayıcıyı kullanarak hiçbir isim kullanmalarına gerek kalmadan işlemleri gerçekleştirebiliyor, BitCoin adı verilen para birimi sayesinde de Silk Road’ın sahibi olan Ulbricht’in büyük bir servet elde etmesine sebep oluyordu.
Davanın nasıl sonuçlanacağı bilinmez ama Ulbricht’in uyuşturucu ticareti gerçekleştirmediği gerçeği göz önüne alınacak olursa cezasının biraz daha hafif olma ihtimali bulunuyor ama yine de Ulbricht’in hayatının bugünden itibaren karardığı konusunda hem fikiriz.
İnternette haberi okuyan kullanıcıların yorumları ise bir hayli ilginç oldu. Tüm dünyada yer alan hükümetleri gelmiş geçmiş en büyük uyuşturucu tacirleri olarak tanımlayarak alkol satışına rağmen uyuşturucunun yasaklanmasının çok saçma bir karar olduğunu söyleyenlerden tutun da, Ulbricht’in adının Berlin Duvarı’nı inşa eden kişiyle aynı olmasına rağmen yakalanmasını şaka yollu eleştirenler de bulunuyor. Yaşının ilerlemesi yüzünden bu tarz satış işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirmenin kendileri için daha rahat olduğunu söyleyenler de bulunuyor.